Biserica în vremea virusului: cum au scos din nou capul dușmanii credinței

 

Nu există nici un moment de criză sau măcar de cumpănă în care dușmanii Bisericii să nu își arate fața. Nici bine nu a început epidemia de coronavirus, pe vremea când încă nu era pandemie, ci un dușman încă necunoscut, că atacatorii de serviciu ai Bisericii Ortodoxe din România, dar și din Republica Moldova, au început să mârâie că preoții nu iau măsuri de protecție împotriva virusului.

Brusc, am aflat că în biserici se răspândește cel mai tare virusul, prin cinstirea Sfintelor Icoane și prin lingurița de la Sfânta Împărtășanie. Între timp, mall-urile erau pline, sălile de spectacol la fel, supermarketurile, cafenelele și restaurantele își făceau plinul de vânzări, dar bisericile erau vinovate de răspândirea virusului!

Dacă cineva mai avea nevoie de o dovadă a acestor vremuri păgâne, să ne amintim cum ”tratau” împărații romani epidemiile și catastrofele din Imperiu : dându-i pe creștini la lei! Cine era de vină pentru orice nenorocire? Creștinii. Care plăteau prețul martiriului pentru ca păgânii să își ascundă în spatele lor ignoranța și neputința.

Cu ce e diferită atitudinea celor care, acum câteva săptămâni, cereau închiderea bisericilor și acuzau preoții că slujbele religioase sunt factori de răspândire a virusului? Desigur, nu inconștienții care, deși știau că vin din zone afectate (din Italia, de exemplu) și care, în ciuda acestui fapt, nu respectau carantina, ci umblau la liber peste tot, infectându-și prietenii, familia sau simplii trecători, erau de vină, ci bisericile! Mai aveau puțin și cereau linșajul public al acestor transmițători de viruși care sunt preoții! Sau, de ce nu, arderea bisericilor, dacă închiderea lor nu au putut-o obține!

Și iată cum, făcând recurs la istoria Imperiului Roman și la prigoana împotriva creștinilor, ajungem să înțelegem de ce, la fiecare eveniment nefericit, indiferent de proporții, păgânii de serviciu, de multe ori în slujba lui George Soros, agățați prin diferite ONG-uri cu proiecte și sponsorizări, sar să atace Biserica. Poate îi crede cineva. În România, au făcut-o la Colectiv, când răniții gemeau și morții încă nu se răciseră: imediat, trebuia un protest la Patriarhie! De parcă Biserica le dăduse foc, nu inconștiența patronilor, șpăgile politicienilor și dezinteresul total al autorităților față de siguranța locurilor publice!

Au încercat și acum, cu virusul, în speranța că poate se sperie lumea și dă vina pe Biserică. În fapt, ierarhii Bisericii au avut înțelepciunea să ia măsurile de igienă necesare și să își protejeze credincioșii fără ca diferiții năimiți ai lui Soros sau ai cine știe căror interese obscure să se agite. Să nu ne facem iluzii! Revoltații de serviciu împotriva Bisericii nu doresc închiderea bisericilor pe perioada epidemiei, ci definitiv, pentru a eradica credința din sufletele oamenilor. În rest, aceiași oameni care nu ar trebui să meargă la biserică din motive de auto-protecție, pot fără probleme să se înghesuie în supermarket-uri să își adune produse cu toptanul, că acolo nu circulă virușii. Le-a spus Zeul Mammona virușilor să nu intre în templele consumismului și să nu deranjeze populația pe perioada cumpărăturilor, că unii fac bani grei din asta și nu e cazul să fie incomodați!

Totuși, nu am auzit pe nimeni să îi acuze pe profesori sau pe directorii de școli, pe actori sau pe directorii teatrelor sau ai sălilor de spectacole de inconștiență, și, cu atât mai puțin, lanțurile de supermarketuri, unde se adună și se îngrămădesc sute de cumpărători. Se pare că virușii atacă numai în biserici și de aceea trebuie închise. În rest, spațiile publice sunt ferite.

Biserica a găsit însă calea corectă prin care să asigure și protecția credincioșilor, dar și continuarea slujbelor și a tainelor lui Hristos. Ce ar fi vrut acești atei, ca Biserica slujitoare neîntrerupt de la Hirstos încoace, care a trecut prin urgiile împăraților romani, prin epidemiile Evului Mediu, care a supraviețuit diferitelor regimuri politice care voiau stârpirea ei, care și-a continuat rugăciunile și în timpul războaielor și al tuturor catastrofelor, acum să se închidă pur și simplu că așa vor apostolii lui Soros? Au fost alții și mai puternici ca Soros în istorie și au sfârșit în cenușă, iar Biserica le-a supraviețuit și își continuă menirea sa spirituală.

Aceste ocazii de răstriște sunt doar încercări pentru creștini, iar Biserica Ortodoxă îi călăuzește pentru a depăși obstacolele și a merge mai departe, ținând făclia credinței aprinse și moștenirea tradiției apostolice neschimbată. Doar pentru materialiștii de școală nouă, dar de moravuri vechi, încercările prin care trec pământenii sunt fără sens și fără scăpare. Iar faptul că nu ratează nici o ocazie să se ridice împotriva Bisericii arată ai cui slujitori sunt. ”Pentru că lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduhuri”, după cum spune Sfântul Apostol Pavel, arătând astfel, peste veacuri, în slujba cui lucrează toți cei care uneltesc împotriva credinței. Dar Biserica i-a văzut pe toți năimiții răului cum au fost șterși din istorie, în timp ce ea a rămas neatinsă și strălucitoare. Așa se va întâmpla și de această dată. Iar când despre Soros și despre cei care vor închiderea bisericilor nu va mai ști nimeni, Biserica lui Hristos va fi tot acolo, împărtășindu-i pe credincioși și oferind prinos de bună mireasmă duhovnicească, iar toți cei care îi vor fi dorit răul se vor fi împrăștiat ca praful în vânt.

Teodor BUJOR, special pentru IZBORSK.MD.