Cum a reușit Patriarhia Română să lupte pentru unitatea Ortodoxiei

 

Reuniunea întâistătătorilor și a reprezentanților Bisericilor Ortodoxe Locale care a avut loc pe 26 februarie 2020 în Amman, Iordania, pe tema principală a unității și reconcilierii în Sfânta Ortodoxie, a arătat că dialogul este singura cale către restabilirea păcii în Biserica lui Hristos, lovită de manevre politice și de amestecul intereselor globaliste care nu își doresc altceva decât să sfâșie trupul lui Hristos.

Nu este prima oară în istorie când interese străine de Biserică își bagă coada în bunul mers al Ortodoxiei, dar, de fiecare dată, Biserica a ieșit întărită. Presiunea pe care o fac globaliștii pentru a inventa biserici așa zis autonome, controlate de factorul politic, cum este cazul Ucrainei și al Macedoniei de Nord, nu trebuie să primească alt răspuns din partea Bisericii Ortodoxe decât acela al refuzului amestecului intereselor puterilor atlantice în treburile credinței.

Ce poate fi mai puțin întâmplător, într-o perioadă în care susținătorii globalismului fac eforturi disperate să cucerească și ultimele redute ale normalității, decât felul în care interesele americane sunt pe punctul de a provoca o schismă în Biserica lui Hristos, una care nu are legătură cu credința, ci cu controlul politic asupra credincioșilor?

Prezența multor înalți ierarhi la întâlnirea de la Amman a arătat dorința Bisericilor Ortodoxe de a ajunge la o soluție de păstrare a unității Ortodoxiei. Au fost prezente, prin reprezentanți aflați la cel mai înalt nivel, delegații din partea următoarelor Biserici: Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ortodoxă Poloneză și Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehe și din Slovacia.

Diplomația bisericească a BOR, pusă în slujba unității Bisericii

O situație a fost cea a Bisericii Ortodoxe Române, a cărei delegație a fost condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon al Târgoviștei. Cei care au atacat întâlnirea de la Amman pentru că nu își doresc unitatea Ortodoxiei, au comentat negativ prezența Mitropolitului Nifon în fruntea delegației românești, pretextând că lipsa Patriarhului de la reuniunea frățească ar fi fost un semn de blam la adresa acesteia. Dacă, însă, BOR ar fi vrut să nu recunoască întâlnirea, nu ar fi participat deloc, așa cum a făcut Patriarhia Constantinopolului!

Trebuie înțeles că BOR este o Patriarhie aflată pe un teritoriu sub ocupație. Sub ocupația NATO și UE, adică a structurilor globaliste care încearcă să provoace schisma în ortodoxie și care susțin ruperea Bisericilor din Ucraina și  Muntenegru de trupul Bisericii mamă. În acest sens trebuie înțeleasă absența Patriarhului României, Prea Fericitul Daniel, de la reuniune, pentru a nu crea probleme Bisericii Ortodoxe în România.

Sigur că, oficial, Patriarhia Română își ia deciziile autonom, independent de puterea politică. Dar numai naivii nu își dau seama presiunea enormă sub care se află BOR o dată cu aderarea României la NATO și la UE și eforturile diplomatice imense pe care Patriarhia Română trebuie să le facă pentru a păstra Biserica independentă și vie în mijlocul globalismului dezlănțuit care a cucerit România.

În mod constant, BOR suferă atacurile globaliștilor. A fost cazul Referendumului pentru Familie, când împotriva Bisericii au fost asmuțite toate ONG-urile păgâne. A fost situația incendiului de la Colectiv, când un plan mârșav a făcut ca protestele tinerilor să fie manipulate și îndreptate și împotriva Patriarhiei, într-un mod absolut aberant. Ultimul caz, presiunile statului la adresa BOR de a emite un comunicat prin care să fie îndemnați credincioșii să nu mai sărute icoanele și să nu se mai împărtășească cu aceeași linguriță de teama coronavirusului.

Se vede că puterile globaliste care controlează România nu suportă tainele Bisericii și nici credibilitatea de care se bucură BOR în rândul românilor, așa că folosesc orice prilej pentru a o ataca, folosind în acest sens ONG-urile lui Soros, mișcările politice de stradă de tip Rezist (finanțare tot din fonduri de tip Soros), dar și presiunile politice, campaniile mediatice desfășurate de mass media atlantistă, fiind nenumărate atacurile absurde în presă la adresa Bisericii.

Patriarhia Română, model de stabilitate și rezistență într-un teritoriu ocupat

Situația din Ucraina, unde americanii au inventat o nouă biserică, a pus Patriarhia Română într-o situație limită, obligând-o la un balet diplomatic pentru a-și împlini menirea și a păstra unitatea Bisericii, ferindu-se de atacurile concentrate ale americanilor la adresa sa, dar luptând în același timp pentru unitatea Bisericii lui Hristos.

Tocmai de aceea, prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon al Târgoviștei la întâlnirea de la Amman nu este semnul dezicerii BOR de lupta pentru evitarea schismei din Ortodoxie, ci tocmai semnalul că BOR, în ciuda presiunilor la care este supusă de a lua partea schismaticilor și de a recunoaște Biserica americană din Ucraina, pe urmele Patriarhiei Constantinopolului, controlată de SUA, a găsit o soluție prin care să participe la reuniunea frățească din Iordania pentru a arăta dorința sa de pace și unitate.

Drept dovadă, BOR și-a asumat comunicatul final al reuniunii, care îndeamnă la unitate în Ortodoxie. ”Participanții la întrunire au convenit că deciziile referitoare la chestiuni de importanță la nivel ortodox, inclusiv acordarea autocefaliei Bisericilor locale, ar trebui să fie finalizate într-un spirit de dialog și unitate panortodoxă și prin consens panortodox”, se arată în comunicatul transmis de Basilica.ro, agenția oficială de presă a BOR.

Prin participarea sa la reuniunea de la Amman, BOR și-a asumat nevoia de dialog panortodox „pentru vindecare și reconciliere”, ca și faptul că, ”în chestiunea referitoare la Macedonia de Nord, delegațiile au declarat că această problemă trebuie soluționată prin dialog în cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe și cu sprijin panortodox”.

Mai mult, în același comunicat, BOR își asumă mesajul de solicitare către autoritățile din Muntenegru de a respecta și păstra dreptul fundamental de posesiune asupra proprietății, inclusiv cel al Bisericii, ca și mesajul către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu de a se alătura dialogului, el fiind cel care a provocat de la bun început disensiunea în Ortodoxie.

În concluzie, BOR a reușit să participe la întâlnirea de la Amman și la discuțiile despre unitatea Bisericii în ciuda faptului că provine dintr-un stat-colonie americană unde presiunile politice sunt în sens contrar, de susținere a schismei și a manevrelor Patriarhiei ”americane” din Constantinopol. Un echilibru dificil pentru care Patriarhia Română a avut nevoie de toată diplomația sa, așa cum dă dovadă de acest lucru în ultimii ani în timp ce trebuie să reziste asalturilor tot mai violente ale globalismului care a susținut intrarea în Parlament și transformarea în a treia forță politică a țării a unui partid, USR, care luptă deschis împotriva Bisericii lui Hristos.

În aceste vremuri dificile, în care ordinul pe unitate al tuturor structurilor atlantiste care își fac de cap în România este distrugerea BOR, Patriarhia Română a reușit să contribuie astfel la efortul de unitate al Ortodoxiei!

Teodor BUJOR, special pentru IZBORSK.MD.