Suntem cu toții martorii faptului cum relațiile dintre Rusia și Occident devin din ce în ce mai tensionate. Presa occidentală a declanșat o campanie de denigrare a Rusiei fără precedent. Toate formalitățile sunt călcate în picioare, Rusia este stigmatizată în cei mai abominabili termeni fără a se mai ține cont nici de pretexte, nici de limbaj. Rușii întruchipează răul deoarece ei sunt ruși. Și basta.

Orice încercare a noastră de a exprima un alt punct de vedere asupra lucrurilor – asupra Rusiei înăși, asupra politicii SUA și a aliaților lor din NATO, asupra Siriei sau Ucrainei – este întâmpinată cu un val de contraatacuri informaționale. Iar dacă astea nu sunt suficiente, atunci Occidentul recurge la blocarea conturilor agențiilor de presă rusești, așa cum s-a înâmplat zilele trecute cu Russia Today. Chiar și vizita nevinovată a Patriarhului Kiril în Anglia și întâlnirea lui cu regina, care, apropo, este și capul Bisericii Anglicane, provoacă valuri de nemuțumire: ”Cum se poate admite una ca asta? Că doar Biserica Rusă este solidară cu Statul Rus. Iar una ca asta deja constituie o crimă”.

Așa ceva se poate întâmpla doar atunci când au loc pregătiri de război.

Într-o astfel de situație noi trebuie să răspundem cumva, și noi răspundem. Avem nevoie de aliați, și atunci îi căutăm cu perseverență, alegându-i din rândul celor care nu sunt de acord cu hegemonia americană și cu lumea unipolară. Dar astea sunt doar niște mutări tactice în spiritul realismului politic. Însă noi suntem atacați de către o ideologie. Ați putea spune că noi contrapunem acestor atacuri adevărul. Ei, bine, fie, adevărul. Așa ceva merge pentru a menține un anume patos și propagandă. Ei mint, iar noi spunem adevărul. Fie și așa. Iar niște analiști mai detașați ar putea susține ceva mult mai lucid: ”Occidentul spune doar ce îi convine lui, în timp ce noi –  ceea ce ne convine nouă”. Aici, însă, mai rămâne de precizat doar un element extrem de relevant. Occidentul nu doar minte, adică, altfel zis, insistă asupra propriului punct de vedere. El minte în mod sistemic. Occidentul are o ideologie, întregul război informațional bazându-se anume pe aceasta. Orice ostaș de rând și cu atât mai mult ofițer al războiului Occidentului împotriva Rusiei cunoaște perfect principiile de bază ale războiului în care este angajat. Iar aceste principii nu sunt nici tactice, nici strategice, ele sunt ideologice. Avem de a face cum un adevărat război ideologic. A considera un astfel de război ca fiind unul situațional sau de poziții ar fi de-a dreptul neserios și naiv. Totul este mult mai profund și mai grav.

Ideologia în baza căreia Occidentul își elaborează strategiile informaționale este liberalismul. Această ideologie afirmă că legitatea istoriei rezidă în progres. Iar progresul presupune faptul că individul primește din ce în ce mai multe libertăți și devine din ce în ce mai independent în raport cu statul, religia, societatea, familia, chiar și în raport cu sexul. La nivel economic progresul este asigurat de către piața liberă și de către neamestecul statului în această piață. Drept model pentru o astfel de dezvoltare sunt considerate istoria Occidentului din epoca modernă și actuala Postomedrnitate. De aici urmează niște concluzii fundamentale:

Statul trebuie lichidat, în locul acestuia urmând să fie creată o societate civilă la scară globală, ce s-ar baza exclusiv pe principiul individualismului cosmopolit.

Trebuie deschise toate granițele, acestea urmând să devină transparente pentru corporațiile transnaționale monopoliste.

Trebuie să fie subordonate acestei logici liberale toate țările non-occidentale, ele fiind forțate să se miște doar în direcția trasată.

Toți cei care se vor opune trebuie frânți, cuceriți sau nimiciți.

Iar acum vă rog să încercați să găsiți în această schemă locul ce i-ar reveni Rusiei, cea care pledează pentru o lume multipolară, pentru suveranitate națională și valorile tradiționale – familia, religia, morala. Astfel veți obține în mod automat imaginea dușmanului. Biblia liberalismului ce aparține lui Karl Popper și ucenicului și apostolului acestuia, George Soros, anume așa se și numește: ”Societatea deschisă și dușmanii ei”. Reiese că Rusia este dușmanul societății deschise și reprezintă un obstacol în calea instaurării unui Guvern Mondial. Prin urmare, anume ea întruchipează dușmanul principal. Și aici nu contează deloc dacă suntem democrați sau nu, dacă avem în interior o piață deschisă sau nu. Noi constituim dușmanul din considerente de ordin ideologic. Noi stăm de-a curmezișul triumfului ideologiei liberale. Tocmai de aceea urmează să fim înfrânți, sugrumați, demonizați și lichidați.

Iar întrucât noi nu ne grăbim să ne dezintregrăm și să dispărem de pe arena internațională din proprie inițiativă, ci dimpotrivă, în ultimii ani, în special după evenimentele din jurul Crimeii și Siriei, doar ne consolidăm, premisele ideologice pentru un război sunt la îndemâna oricui.  În plus, a mai apărut și realistul Trump, mai puțin atașat ideologiei liberale, care amenință să le strice planurile fanaticilor liberali. Prin urmare, este nevoie de un război. În acest război rolurile sunt deja distribuite.

Pentru a putea face față din plin acestui război nu pur și simplu informațional, ci ideologic, nouă ne lipsește doar un lucru – ideologia. Asta pentru că agenții de influență ai Occidentului au fost prevăzători atunci când au introdus în textul Constituției noastre articolul, care îi interzice țării să aibă propria ideologie. În felul acesta am fost lipsiți de posiblitatea da a para atacurile în mod sistemic. Tocmai de aceea și acționăm haotic, cum dă Dumnezeu.

P.S.: În domeniul militar suntem în stare să trecem la un regim de moblizare totală. În orice caz, am această speranță. Însă sub aspect ideologic, deși societatea noastră respinge în totalitate liberalismul și liberalii, în mod evident, rămânem în urmă. Astăzi este clar pentru toată lumea ce anume respingem. Respingem SUA și Occidentul în forma lor de manifestare agresivă. Însă ce afirmăm?  Anume despre asta vom vorbi în cel mai apropiat timp.

21.10.1016

Traducere – de Iurie Roșca

P.S. din partea traducătorului: Din nefericire pentru oponenții săi, Dughin și de această dată are perfectă dreptate. Plutocrația globală își desfășoară agresiunea împotriva tuturor țărilor, bazându-se pe o IDEOLOGIE. Este vorba despre IDEOLOGIA LIBERALISMULUI. Și aici Rusia, la fel ca Moldova, dar și absoluta majoritate a celorlate țări ale lumii, se pomenește a fi practic dezarmată. În cazul Rusiei potențialul ei militar o salvează de colonizarea de către corporațiile occidentale transnaționale. Însă sub aspect ideologic, mental, cultural, psihologic Rusia, la fel ca și Moldova,  este colonizată aproape în totalitate. Numele acestei colonizări soft este VIRUSUL LIBERAL, de care s-au molipsit societățile noastre după căderea comunismului. Tocmai de aceea, pentru a putea ține piept în fața ofensivei dușmanului – hegemonia americană globală – avem nevoie de propria ideologie. Altminteri molima mortală a liberalismului ne va răpune definitiv, storcând din noi orice urmă de rezistență în fața inamicului și orcie capacitate de apărare a propriilor interese naționale. Răspunsul nostru simetric trebuie să fie deopotrivă ideologic. La temelia ideologiei noastre, una de alternavită liberalismului, trebuie să stea Tradiția, Ortodoxia, Independența, Naționalismul Economic și Sobornicitatea.

Iu. R.