Asăzi este ziua de naștere a lui Lev Tolstoi. Și tot astăzi s-a născut și Serghei Nilus. Evident, anvergura celor două personalități este incomparabilă. Însă despre Tolstoi s-a spus și s-a scris mult, poate chiar prea mult. Despre Nilus – aproape nimic, iar atunci când s-a vorbit, de regulă, s-au emis doar minciuni și nerozii.

Câteva cuvinte despre Tolstoi. Merită să fie remarcat modelul acestuia de anarhism național. Tolstoi contrapunea poporul Statului. Pentru el poporul era purtătorul adevărului suprem, a binelui pur. Statul, însă, întruchipa răul absolut, înstrăinarea, violența și minciuna. Însă în cazul lui Tolstoi o astfel de negare a Statului nu are nimic în comun cu liberalismul. El detestă Occidentul și urăște micimea firii liberale. Tolstoi este plin de dragoste anume pentru poporul rus, ajungând aproape de o divinizare a lui. Poporul văzut ca un tot întreg, poporul ca o entitate organică, poporul ca forță istorică a unei lumini pline de o taină discretă. Anume în asta constă forța de atracție a lui Tolstoi. Statul într-adevăr este deseori respingător: birocrație, corupție, cinovnici aroganți, neghiobi, fricoși și lacomi. Tocmai de aceea apare tentația de a te plasa de partea lui Tolstoi. Însă o astfel de opțiune ar fi greșită. Problema nu constă în faptul că anume aceasta ar fi esența Statului, ci în faptul că un astfel de Stat este unul injust și degenerat. El nu trebuie răsturnat, ci purificat, renăscut, înduhovnicit din nou, prin urmare, el trebuie luminat cu suflul credinței și elementele pure ale poporului rus. Anume un Stat nerus este monstruos: el sufocă viața poporului, îi înrobește pe ruși, poartă un război împotriva poporului. Însă în locul unui stat rău trebuie să existe unul bun. Unul cu adevărat rusesc, al nostru. Anume aici apar unele dezacorduri cu Tolstoi. Și totuși el este un mare scriitor. Unul în totalitate rus. El este rus chiar și prin greșelile sale.

Să revenim acum la Nilus. Serghei Nikolaevici Nilus este cunoscut în primul rând ca cel care a publicat “Protocoalele Înțelepților Sionului”. Acum este clar că dacă astfel de protocoale și asemenea înțelepți ar fi existat, totul ar fi prea simplu pentru a fi adevărat. Ați mai vrea voi ca slugile Antihristului și stăpânii oculți ai Occidentului să lase urme de documente ale propriilor ședințe. Și asta încă într-o formă atât de monstruoasă, accesibilă oricărui filistin. Indiscutabil, este vorba de o plastografie, deoarece ea seamănă prea mult cu adevărul. Dar importanța lui Nilus nu se reduce la această naivitate. El vedea în mod clar că autoritatea țarului, ortodoxia rusă și modul de viață tradițional al societății ruse se distrug cu repeziciune. Este de la sine înțeles că o astfel de distrugere nu poate fi privită ca un dezastru natural sau un proces autonom. O catastrofă umană este produsul activității unor oameni. Prin urmare, există și cei urmăresc distrugerea tradiției, uciderea Țarului, demolarea bisericilor. Adică, antihristul are o dimensiune politică.

Începând cu anul 1900 Serghei Nilus desfășoară o activitate intensă de combatere a duhului răului și revoluției, care pătrundea în Rusia. Astfel, în 1902 el publică un text important, intitulat “Măreția cuprinsă în lucrurile mici și antihristul ca o potențialitate politică apropiată”. Gândiți-vă asupra acestei denumiri: ”antihristul ca o potențialitate politică apropiată”. Aici contează fiecare cuvânt: și antihristul politic, și aflarea acestuia în apropierea porților. Într-adevăr, peste 15 ani toate predicțiile macabre ale lui Nilus se vor realiza. Și nu contează dacă este vorba de uneltirile unor ”înțelepți” sau nu. Faptele poartă un caracter vădit. Toate prorocirile lui Nulis s-au adeverit. El spunea: dușmanul este aproape. Și dușmanul era aproape. Nilus mai spunea: acesta urmează să sosească din clipă în clipă. Și el a sosit. A sosit nu libertatea lui Tolstoi și triumful spiritului popular, ci teroarea roșie, asasinarea țarului, demolarea bisericilor. Și-a făcut apariția grupul de fanatici sângeroși care aminteau în mod izbitor până și la exterior caricaturile ce creionau chipurile acelorași înțelepți inexistenți. Asta da, născocire! Bună făcătură! Realizată până la cele mai mici detalii…

Astăzi opera lui Serghei Nilus este mult mai actuală decât opera lui Lev Tolstoi. Desigur, Tolstoi este un mare scriitor care a creat niște lumi minunate și fermecătoare. Dar Nilus spunea, urla despre faptul cum va dispărea sub influența antihristului politic un mare Imperiu, cum se va prăbuși Biserica, iar sute de mii de creștini ortodocși vor primi cununa muceniciei. Adică, Nilus a avut dreptate. Iar Tolstoi, din păcate, bătea câmpii. Iată ce întorsătură a luat faimoasa lui idee ce ținea de ”știința falsă despre Stat”: adepții lui Tolstoi, care s-au înregimentat în rândurile celor care asaltau Imperiul și țara s-au pomenit de partea armatei ”antihristului politic”. Astăzi cunoaștem prea bine ce finalitate au avut toate acestea.

Se știe că cea mai reușită viclenie a diavolului constă în faptul de a convinge umanitatea că el n-ar exista. Precum nu există niciun fel de înțelepți ai Sionului, nici antihristul politic, nici guvernul mondial. Iată de ce se vede cu ochiul liber cum acest tertip își face efectul din plin până la ora actuală.

09.09.2016

Traducere de Iurie Roșca

Источник: katehon.com