Un stat mic trebuie să aibă în primul rând diplomaţie extraordinară, înţelepciune şi capacitate de negociere, nu retorici agresive

Iurie Roșca este un politician din Republica Moldova care mai mulți ani s-a aflat în fruntea Partidului Popular Creștin Democrat. A fost vicepreședinte al Parlamentul între 1998-2001 și 2005-2009 și viceprim-ministru în guvernarea comunistă din iunie până în septembrie 2009. El spune că în cei 25 de ani de independență guvernanții nu au reușit să ofere prosperitate cetățenilor.

Europa Liberă: Dacă facem bilanțul celor 25 de ani de independență a Republicii Moldova, ce a fost bine și ce a fost rău în statul acesta?

Iurie Roșca: „Am fost și noi parte a unui context regional și internațional, am obținut independența. Am fost naivi, nu am avut experiență de stat, ca toată lumea din spațiul ex-comunist. Am încasat foarte multe bile negre în tot ce ține de construcția statală și dezvoltarea economică. Și acum cred că, după 25 de ani, vine perioada unor concluzii, a însușirii unor lecții. Pentru că facem greșeli atâta timp cât ele nu se transformă în lecții. Dacă devin lecții, poate, crizele pe care le-am traversat și le traversăm și la ora actuală pot să devină un bun prilej pentru relansarea noastră, pentru regândirea, reinventarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: E acum Moldova pe marginea prăpastiei, așa cum spun mulți oameniși din interior, și din exterior?

Iurie Roșca: „Tot ce știm noi din istoria recentă a Republicii Moldova într-adevăr arată că aceasta este cea mai dificilă perioadă a societății noastre sub aspect politic și economic. Ni se părea că mai rău nu se poate. Iată că e loc de mai rău. Simplu de tot: s-a schimbat totul, în ultimii vreo zece ani, poate mai puțin. Dacă acum două decenii, chiar și mai puțin, puteai să fii relevant electoral, având capacități, program, discurs, fiind polemist ș.a.m.d., acum, dacă nu ai bani, nu ai ce căuta, nu ai nicio șansă la alegeri.”

Europa Liberă: Dar banul strică omul, inclusiv atunci când e cumpărat votul cetățeanului.

Iurie Roșca: „E o situație care nouă ni se pare atipică, dar, din nefericire, ea este absolut tipică pentru toate societățile capitaliste. Și în America de ce Trump și nu altul? Este Trump cel mai deștept american? Cred că nu. Are bani. În România nu este altfel. În Ucraina nu este altfel.”

Europa Liberă: Dar să ne uităm în curtea noastră, totuși.

Iurie Roșca: „Păi, nu de aceasta zic. Să nu ne panicăm și să nu ne izolăm cu „ochelari de cai”, crezând că numai în Republica Moldova avem la guvernare oligarhi și cei care conduc „balul” sunt cei mai bogați oameni din Republica Moldova. Peste tot, cu mici excepții, care sunt absolut atipice și confirmă regula, lucrurile sunt la fel. Poate, în alte părți situația economică e ceva mai, în aparenţă, mai bună, dar peste tot discrepanţele sociale cresc, inegalităţile economice cresc, numărul celor hiperbogaţi se reduce, numărul celor săraci se extinde peste tot.”

Europa Liberă: Dar se zice că într-o ţară săracă să fii om bogat e foarte greu.

Iurie Roșca: „Dacă furi şi dacă corupi tot ce mişcă, tot ce înseamnă instituţiile care răspund de anchetă penală, procuratură în special şi justiţie, eşti „tătic”, că nu ai nicio problemă. Dacă este o reţea de tip mafiot, care e legată cu politicul, cu businessul negru şi cu organele de drept, s-a încheiat lanţul şi nu ai ce face.”

Europa Liberă: S-a făcut business din politică?

Iurie Roșca: „Bineînţeles, una la mână. Doi, politicienii au devenit foarte insipizi, incolori şi inodori. Nu există persoane relevante care să aibă un discurs public cât de cât coerent, să aibă ideologii, cum eram noi pe vremuri, când era bunica fată mare, eram diferiţi, cu naivităţile şi limitele noastre.”

Europa Liberă: Dar cum explicaţi că aceşti politicieni au priză la electorat? De ce alegătorul votează pentru aceşti politicieni?

Iurie Roșca: „E foarte simplu. Alegătorul este manipulat prin televiziuni şi corupt cu bani negri în fiecare sat.”

Europa Liberă: Şi după aceasta el blestemă patru ani că nu are bunăstare, nu are locuri de muncă, salarii.

Iurie Roșca: „Să nu pretindem noi de la alegătorii din Moldova sau din Franţa, sau din Italia, sau de unde vreţi discernământ şi capacitate de a judeca. Lucrurile s-au schimbat şi în America şi peste tot. Suntem în epoca neoliberalismului, când tehnologiile electorale substituie competenţa. Peste tot e la fel. Marketingul politic este un domeniu de activitate extrem de recent, relativ recent, de câteva decenii, dacă vinzi o pastă de dinţi sau o pereche de papuci, sau un candidat este la fel. Totul este cum îi construieşti imaginea, nu contează cum este omul, ci cum pare omul, cum este candidatul sau partidul, ci cum pare. Acum însă avantajul este că şi în Republica Moldova, ca în multe ţări europene din Europa de Vest, dar deja şi într-o serie de ţări ex-comuniste, se ridică partidele antisistem, adică partidele care nu mai împărtăşesc doctrinele clasice, chiar dacă au etichete socialiste, comuniste, liberale ş.a.m.d., ci care înţeleg o situaţie nouă care s-a creat. În Republica Moldova este o situaţie nouă şi sub aspect geopolitic, şi sub aspectul sarcinilor pe care trebuie să şi le pună cei care râvnesc să administreze treburile publice la nivel naţional. Sigur că din această perspectivă trebuie să spunem că există şi un avantaj. Din păcate, avantajul acesta a ajuns extrem de dureros la mintea oamenilor, dar după şapte ani de exerciţiu al puterii de către grupările care sunt acum în vârfurile ierarhiei statale, lumea s-a dezgustat definitiv. Care va fi alternativa, una mai bună, ori mari rea, încă nu ştim.”

Europa Liberă: Pentru că a fost un vot de protest pe parcursul celor 25 de ani de independenţă, nu s-a votat pentru o forţă în care lumea credea.

Iurie Roșca: „Întotdeauna a fost aşa. Lumea s-a săturat de agrarieni, au venit alţii. S-au săturat de Voronin şi comunişti, au venit alţii. De acum cum au venit, lovitură de stat, nelovitură de stat, e altă poveste, dar oricum tendinţa a fost alta. Acum mie mi se pare că cei de la guvernare nu au nicio şansă să-şi menţină puterea, indiferent ce vor face. Nicio şansă. Nu au cum să falsifice atât de masiv alegerile.”

Europa Liberă: Problema e cine îi înlocuieşte.

Iurie Roșca: „Nu ştiu, ori cei care se declară de stânga, ori cei care se declară de dreapta. Deşi şi aceasta e o chestie convenţională, cei care se poziţionează ca fiind mai filoruşi sau cei care sunt…”

Europa Liberă: A fost vreo diferenţă cum au condus guvernele de centru-dreapta sau cele de centru-stânga?

Iurie Roșca: „Bineînţeles. Trebuie să recunoaştem că, sub mandatul lui Voronin, care a fost un personaj foarte controversat şi totuşi care a fost un lider extrem de puternic, în guvernul Republicii Moldova au fost foarte mulţi oameni competenţi în maniera de administrare a treburilor.”

Europa Liberă: Dar unii spun că s-au preluat totuşi şi din schemele care erau făcute şi puse în aplicare pe timpul guvernării comuniste.

Iurie Roșca: „E adevărat. Dar chiar dacă este cea mai agasantă temă în dezbaterea publică, nu corupţia este principala cauză a sărăciei noastre şi a insuficienţei economice.”

Europa Liberă: Care e cel mai important element?

Iurie Roșca: „Incompetenţa, nepriceperea, neştiinţa.”

Europa Liberă: Politizarea funcţiilor, algoritmul politic.

urie Roșca: „Şi aceasta. Spun acest lucru pentru că mi-au trebuit şi mie vreo două decenii şi câteva vagoane de cărţi, până m-am dumerit ce se întâmplă în economia naţională şi în economia globală, chiar dacă nu sunt economist de meserie şi poate mai uşor am înţeles procesele decât un economist care este, de obicei, deformat şi stă în „cutiuţa” lui profesională de contabil şi se uită la cifrele macroeconomice, şi nu poate să înţeleagă că PIB-ul şi succesul economic al unei societăţi sunt chestii diametral opuse. Acum ce să faci, dacă în funcţiile cheie au ajuns nişte băieţi care unii dintre ei au o mai bună sau mai puţin bună experienţă în business sau într-o organizaţie neguvernamentală, sau pe post de avocat ş.a.m.d. Memoria instituţională este zero la ora actuală. De aceea, a fost un mic avantaj, cu toate dezavantajele de cultură generală. În primele mandate ale Parlamentului şi ale guvernului erau foarte mulţi oameni care au lucrat în sistemul sovietic. Ei nu confundau primăria cu Procuratura, Curtea de Conturi cu Curtea Constituţională, aveau memorie instituţională, chiar dacă era una deformată şi limitată în viziunea lor. Acum au venit oameni care nu ştiu nimic, incapabili să inventeze nişte mecanisme care să protejeze piaţa internă, care să stimuleze producătorul autohton, aleargă numai după credite, că fără credite mor ş.a.m.d. Au şi avantajul că avem nişte milioane de oameni peste hotare care ne întreţin pe toţi, trimit bani acasă ş.a.m.d., ne menţinem cumva pe linia de plutire. Aceasta e toată treaba. Efortul pe care trebuie să-l facă cei care sper să se succeadă sau să ajungă la guvernare, după actuala experienţă tristă pe care o avem, este ca să se concentreze asupra eficienţei administrative.”

Europa Liberă: Vorbind despre moralitatea clasei politice, dacă ar fi fost o lege a lustraţiei, lucrurile ar fi fost altfel?

Iurie Roșca: „Cândva da, dar acum cred că nu mai este actuală. Atunci legea lustraţiei era importantă, pentru că noi căutam în tot spaţiul ex-comunist să dăm la o parte din funcţiile-cheie persoane care au fost ştabi comunişti. Şi treaba aceasta nu mai este în vogă acum şi nu are niciun fel de relevanţă, pentru că, practic, nu a mai rămas nimeni care reprezenta ceva în vechiul regim sovietic. Problema nu este de lustraţie, problema este de lipsă de credinţă, oamenii sunt sterilizaţi sub aspect religios. Noi vorbim despre corupţie ca despre crimă cu caracter economic şi uităm că noţiunea de corupţie înseamnă stricăciune morală, degradare morală. Omul poate să se teamă de procuror, dacă nu l-a mituit la timp, dar omul, dacă nu-l are pe Dumnezeu, nu are nici frică.”

Europa Liberă: Dar ştiţi de ce? Că şi bisericile s-au transformat în business şi feţele bisericeşti au scăpat frâiele din mână.

Iurie Roșca: „Eu sunt foarte rezervat în această chestiune, pentru că niciodată nu merg la biserică cu camera de luat vederi după mine, dar mă duc în toată duminica, de mulţi ani de zile şi la mănăstire. Sunt foarte mulţi preoţi, foarte mulţi oameni din clerul nostru ortodox foarte cumsecade, indiferent din care mitropolie ş.a.m.d. Presa caută subiecte de scandal, că popa cutare are casă, că episcopul cutare nu ştiu ce are. Dacă cineva a păcătuit, e păcatul lui şi ei au mai mare răspundere în faţa Domnului decât un om de rând. Dar aceasta nu are nimic cu nevoia de a rămâne sau a redeveni oameni religioşi. Dacă cei care administrează treburile publice nu au o minimă morală care derivă exclusiv din credinţa religioasă, treburile vor merge din rău în mai rău, pentru că au o viziune fracturată asupra lumii, pentru că nu înţeleg absolut nimic, care sunt priorităţile într-o societate pentru el personal, pentru familia lui, pentru neamul lui ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Discuţiile pe care le am cu omul de la firul ierbii aduc în prim-plan problema lipsei unui lider naţional. Pe cât de important este ca în societatea moldavă să apară acest personaj, această persoană, această personalitate care să înceapă să recâştige încrederea din partea oamenilor?

Iurie Roșca: „Uneori popoarele nu-şi merită liderii. Dacă ne gândim la pilda biblică, la Hristos, mulţimea a strigat „Baraba!” nu „Hristos!”. Am găsit treaba aceasta la John Maxwell, un foarte important lider creştin din America, care vorbeşte despre cum trebuie să fie un lider şi la un moment dat spune: „Uneori popoarele sau societăţile nu-şi merită liderii”. Aceasta e una la mână. Doi, dacă lumea însăşi este stricată de tot ce vede în jur, ea vrea oameni care sunt asemenea ei. Să nu sacralizăm poporul. O administraţie de stat trebuie să amelioreze viaţa poporului, dar nu să joace tananica în faţa fiecăruia care îşi dă cu părerea despre politică. Măria sa alegătorul – toate tâmpeniile acestea trebuie încetate: cu respect, dar fără făţărnicie. Oamenii politici, adevăraţii lideri trebuie să impună un curent de opinie, o viziune asupra ieşirii din impas şi să fie atât de puternici în mesajul lor, încât să se facă auziţi, ascultaţi şi urmaţi. La noi, însă, oamenii politici caută să prostitueze, să vicieze, să dezinformeze, să deruteze lumea, să seducă lumea prin toate procedeele de manipulare sau de utilizare a PR politic ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Cum apare acest lider naţional?

Iurie Roșca: „Un lider apare întotdeauna într-o situaţie critică, de criză. Când e situaţia critică, de criză, este cineva care face un pas înainte şi îşi asumă riscul fie al gloriei, fie al ruşinii, pentru că niciodată nu ştii dacă vei învinge sau vei pierde. Însă politicienii de modă nouă se bagă doar în acele situaţii sau combinaţii care pot să-i avantajeze, niciodată nu-şi vor risca nu că viaţa, propriul confort sau propria imagine. Impactul dintre imagine şi priorităţi uneori joacă festa unor ţări ca Republica Moldova. Sunt oameni destui vrednici, puternici, nu au cum să se manifeste, pentru că televiziunile dominante promovează un anumit tip de personaje, nu le dau voie să se manifeste. Dacă faci un miting, nu te vede nimeni, pentru că s-a terminat epoca romantică, perestroika şi postindependenţă, când strângeai lume masiv ş.a.m.d. Acum dacă nu ai bani, nu faci miting. Dar dacă faci miting pe bani, ce relevanţă morală mai ai? Deci, prima treabă care preocupă este că, dacă nu ai vagonul de bani furat sau dat din exterior, nu poţi să faci nimic relevant în Republica Moldova, până la un punct, până la o criză de maximă acuitate. Şi eu cred că ea va sosi destul de curând.”

Europa Liberă: Cum caracterizaţi sistemul astăzi în Moldova, regimul?

Iurie Roșca: „Ne aflăm în starea uzurpării puterii de stat. Îmi aduc aminte când ultimul element din acest proces destul de îndelungat de uzurpare a puterii de stat s-a finalizat cu instaurarea lui Timofti, acum patru ani şi ceva, cât de puţini eram care aveam acest mesaj şi care demonstram cu argumente juridice şi procedurale că treaba stă anume aşa. Au trecut patru ani şi foarte mulţi dintre cei care îi aplaudau, îi aclamau pe acei care l-au instalat pe Timofti au devenit cei mai ireconciliabili critici.”

Europa Liberă: Cu aceşti oameni din sistem mai poate fi schimbată situaţia?

Iurie Roșca: „Bineînţeles că nu.”

Europa Liberă: Alţi oameni nu prea are Republica Moldova.

Iurie Roșca: „Nu este adevărat. Pur şi simplu, noi vedem o imagine de grup a celor care controlează jocul mare…”

Europa Liberă: Puterea e monopolizată astăzi?

Iurie Roșca: „Bineînţeles. Există un singur personaj, Vladimir Plahotniuc, care controlează totul, dar tocmai pentru că controlează totul va pierde foarte curând chiar totul. Să dea Dumnezeu să fie sănătos să-şi încheie biografia politică în puşcărie. Mă tem să nu o păţească mai rău. De ce? Pentru că clanurile cu care a intrat el în confruntare sunt foarte periculoase. Arestarea lui Veaceslav Platon şi tentativa de extrădare, care deocamdată nu a reuşit şi acum zvonurile că vor să-i aducă pe cei doi Ţopa acasă ş.a.m.d. arată un lucru care avantajează cumva Republica Moldova. Aceste clanuri rivale niciodată nu vor mai cădea la pace. Şi acesta este marele avantaj, prin aceste fisuri în aceste relaţii conflictuale poate să ţâşnească un nou curent de opinie, o nouă mişcare politică, noi lideri care pot să răstoarne situaţia.”

Europa Liberă: Şi către această mişcare repede se îndreaptă oportuniştii, profitorii, cei care vor putere să aibă.

Iurie Roșca: „De aceea, trebuie un stat puternic, un lider autoritar. Nu nişte lideri, dar un lider autoritar, care să impună reguli şi să vegheze la respectarea acestor reguli, inclusiv în economie.”

Europa Liberă: Dar într-un stat democratic un lider autoritar?

Iurie Roșca: „Autoritar nu înseamnă ilegal sau dictatorial. Aceasta înseamnă că el îşi impune autoritatea morală şi politică întregii societăţi şi veghează ca nimeni să nu devieze de la mandatul care îi este atribuit. Şi al doilea principiu-cheie, extrem de dificil de realizat, doar un lider charismatic şi puternic, care va intra în conflict cu tot ce înseamnă grupări de interese poate să realizeze acest obiectiv – separarea politicului de economic – una la mână. Doi, un război total şi ireconciliabil cu marele capital, alianţa dintre stat şi businessul mic şi mijlociu deschisă, programatică, expusă în legislaţie, în legea bugetului de stat, în regulile fiscale ş.a.m.d. Altfel nu se poate. Dacă noi vorbim despre democraţie, uităm că la baza democraţiei stă democraţia economică, după care derivă democraţia politică. Dacă eu nu am suficiente venituri şi nu am proprietate, nu sunt om liber.”

Europa Liberă: Vor cetăţenii Republicii Moldova să trăiască în democraţie, în libertate?

Iurie Roșca: „Bineînţeles. Acest lucru este o aspiraţie firească, dar nu poate o colectivitate în ansamblu să-şi organizeze nişte reguli de convieţuire care să aducă succes, prosperitate, echitate ş.a.m.d. Această sarcină le revine oamenilor de elită. Foarte puţini oameni care reprezintă, exprimă, formulează şi transformă în realitate nişte obiective de talie naţională.”

Europa Liberă: Iurie Roşca cu ce compară astăzi Republica Moldova? Cu ce o aseamănă?

Iurie Roșca: „Este o situaţie degradantă, penibilă, pe alocuri, nimeni nu ne respectă. Eu am destule relaţii şi în Occident, şi în Rusia, şi în Ucraina, şi în România, lumea ne priveşte cu dezgust. Eu am umblat în toate forurile internaţionale mulţi ani de zile. Suntem penibili, nu ştim să negociem, nu ştim să ne impunem punctul de vedere cu respect, fără aroganţă, cu fermitate, corectitudine diplomatică.”

Europa Liberă: Cu pricepe, în primul rând.

Iurie Roșca: „Şi cu pricepere. Că negociem acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, foarte bine. Cum l-am negociat? Că mergem de la FMI, aceştia care sunt în relaţii cu FMI zic: „Iurie, nu negociază nimeni cu ei: arătaţi-ne unde să semnăm şi gata”. Tot aşa cu ruşii, ori ne certăm, ori îi pupăm în fund. Cu americanii la fel. Domnule, nimeni nu ia în consideraţie nişte haimanale care ştiu să fie doar lachei ori la ruşi, ori la americani. Toată lumea respectă oameni care ştiu ce vor. Un stat mic trebuie să aibă, în primul rând, diplomaţie extraordinară, înţelepciune şi capacitate de negociere, nu de retorici agresive. Noi, ca oameni din opoziţie sau ca gazetari, putem să vorbim orice. Oamenii de stat trebuie să aibă un discurs coerent pe plan extern, să ştie cum îşi apără independenţa economică, să ştie cum rezolvă problema Transnistriei. După atâţia ani de zile nu mai merge să călcăm pe aceeaşi greblă. Că şi eu am avut aceleaşi iluzii acum nişte decenii. E clar, nu mai alerga la americani ca să rezolvi problema Transnistriei. Cine te poate ajuta? Doar rusul, dacă ştii că îi propui ceva, fără să-ţi vinzi interesele naţionale şi care spune: „Domnule, da, dacă se restabileşte unitatea teritorială a Republicii Moldova, eu, ca Federaţia Rusă, nu sunt afectat în interesele mele’.”

Europa Liberă: Dar care e preţul reunificării celor două maluri ale Nistrului?

Iurie Roșca: „Neutralitatea. Ştiu aceasta la modul sigur, pentru că am vorbit nu o singură dată cu cei mai interesanţi intelectuali care au venit în Moldova.”

Europa Liberă: Neutralitatea aceasta nu e respectată astăzi, în primul rând, de Rusia care îşi menţine trupele aici.

Iurie Roșca: „Corect. Sunt de acord. Ce îi putem propune Rusiei în schimb?”

Europa Liberă: Ce?

Iurie Roșca: „Putem să spunem foarte simplu: „Fraţilor, ajutaţi-ne să ne afirmăm neutralitatea pe plan extern, vrem garanţii internaţionale pentru această neutralitate”, care va însemna automat că Republica Moldova niciodată nu va tinde să fie membră a blocului NATO.”

Europa Liberă: Dar unii spun că Rusia ar avea relaţii mai bune cu NATO decât le-ar avea Republica Moldova sau oricare alt stat.

Iurie Roșca: „Nu este adevărat. Este un război geopolitic total, care se va încheia odată cu prăbuşirea imperiului american. Cu vreo 27 de ani în urmă am fost nebunul care a spus nu o singură dată treaba aceasta despre URSS şi toţi se uitau la mine ca la un tâmpit: „Băi, tu eşti nebun”. Tancuri, KGB, Partidul Comuniştilor, iată că a zdohnit URSS. Vine rândul mini-imperiului Uniunea Europeană, care se va reformata, suveraniştii vor lua puterea în Parlamentul European şi în statele cele mai importante. Aceasta nu înseamnă sfârşitul Europei, înseamnă sfârşitul unui tip de sistem politico-economic care s-a epuizat, cum s-a epuizat Uniunea Sovietică, în mod firesc. Gata, s-a mortificat sistemul. Statele Unite ale Americii în actuala formulă postbelică nu vor mai putea să facă faţă, sunt destule forţe, centre de putere emergente, care vor reechilibra jocul internaţional. Şi iată aici trebuie să ştim cum jucăm.”

Europa Liberă: Care vă sunt regretele cele mai mari?

Iurie Roșca: „Niciodată nu am avut putere de decizie atât de mare. Puteam să influenţez în parte anumite procese, niciodată nu am avut cum să impun o agendă Legislativului sau guvernului, fiind numărul trei sau patru întotdeauna în Parlament, deci, cam acesta era scorul, al treilea sau al patrulea partid din Parlament.”

Europa Liberă: Dar ce s-a putut face mai mult şi nu s-a făcut?

Iurie Roșca: „Ce să-mi reproşez? Pot să spun că eram atât de naiv, încât credeam că, dacă votăm o lege bună, ea se va şi aplica. Îmi aduc aminte de reformele pe care le făceam pe bandă rulantă – Codul Audiovizualului, Curtea Constituţională, Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală, sistemul judecătoresc, statutul Procuraturii. Nimic din toate acestea, pentru că năravurile oamenilor rămân la fel şi legea este făcută pentru oamenii de bun simţ. Noi nu suntem o societate cu etică, protestanţi, nemţi ca să respectăm regulile de circulaţie şi să plătim la timp impozitele. Şi de aceea spun că este nevoie o dată de o putere autoritară. Doi, de o prezenţă mult mai vizibilă a discursului creştin nu doar din partea clerului. Şi noi suntem parte a bisericii. Treaba aceasta este una fundamentală, pentru că după prăbuşirea URSS am căzut dintr-o societate atee în altă societate atee. Atunci eram prigoniţi cu trupul, acum spiritual. Este o formă de prigoană mult mai gravă. Suntem dezorientaţi, debusolaţi, suntem bombardaţi de cultura de masă, suntem cu o interpretare orizontală a realităţii.”

Europa Liberă: Şi din această rătăcire nu se va ieşi uşor.

Iurie Roșca: „Întotdeauna Dumnezeu te poate ajuta, dacă te rogi şi faci tot ce îţi stă în puteri pentru a schimba lucrurile în bine. Eşti obligat să fii optimist. Şi mai mult decât atât, dacă eşti o persoană căreia îţi pasă, te ocupi de gazetărie sau de politică, pentru mine ele sunt profesii complementare, atunci asumă-ţi riscuri şi responsabilităţi.”

Sursa